saplings-large.png

Song Topic and Scripture Verse Search

Updated: Sep 25, 2018

Search for the songs that correspond with your Bible Lessons.



Just use the Control + F (or Command + F on a Mac) keyboard shortcut to find your song.


You can search for a topic or Scripture verse in the Questions with Answers music series and the Songs for Saplings ABC and 123 music series by pressing Control + F.


Press Command + F on a Mac.






A search box will appear in the top right corner of your screen. Type the topic or Scripture verse you are looking for and it will highlight the text you are typing on the page.









Questions with Answer Vol. 1:

Click the image to listen on Spotify.












The Nature of God

Question 1: Who Is God?

Answer: God is the only living and true God. He’s the all-glorious, almighty, all-knowing, sovereign Creator and Lord of the whole universe. God is perfect and holy, infinite, eternal, and unchanging. Scripture: To the King, eternal, immortal, invisible, the only God, be honor and glory forever and ever. Amen. 1 Timothy 1:17

Question 2: Who Made God?

Answer: Nobody made God.

Scripture: Before the mountains were born, or the earth and the world You brought forth, from everlasting to everlasting, You are God. Psalm 90:2

Question 3: Has God Ever Had A Beginning?

Answer: No, God has always been.

Scripture: Holy, Holy, Holy is the Lord God Almighty, who was and is and is to come. Revelation 4:8

Question 4: Will God Ever Die?

Answer: No, God lives forever!

Scripture: Forever and ever, He is the living God and the everlasting King. Jeremiah 10:10 Scripture: Your years go on and on through all generations, You remain the same, Your years will never end. Psalm 102:24 & 27

Question 5: Are there more gods than one?

Answer: No, there is only one true God.

Scripture: In Isaiah 45 God says “I am the Lord. Apart from me, there is no god. I am God, and there is no other, I am God. I am God, and there is none like me. A righteous God and a Savior turn to me and be saved, all you ends of the earth; for I am God.”

Question 6: In how many persons does this one God exist?

Answer: God exists in three persons.

Scripture: May the grace of the Lord Jesus Christ, and the love of God, and the fellowship of the Holy Spirit be with you all. 2 Corinthians 13:14

Question 7: Who are the three persons of God?

Answer: The three persons of God are the Father, the Son, and the Holy Spirit.

Scripture: Therefore go and make disciples of every nation, baptizing them in the name of the Father and of the Son and of the Holy Ghost. Matthew 28:19

Question 8: Where is God?

Answer: God is everywhere.

Scripture: Where can I go from Your Spirit? Where can I flee from Your presence, O Lord? If I go up to the heavens, You are there; if I make my bed in the depths, You are there. Psalm 139:7-8

Question 9: Can you see God?

Answer: No, God is a spirit, and He doesn’t have a body like man. Though I cannot see God, I know He always sees me.

Scripture: “Am I only a God nearby, and not a God far away? Can anyone hide in secret places so that I cannot see Him? Do not I fill heaven and earth?” declares the Lord. Jeremiah 23:23-24

Question 10: Does God know all things?

Answer: Yes, God knows all things. Nothing can be hidden from God.

Scripture: His eyes are on the ways of men; He sees their every step. Job 34:21

Scripture: The eyes of the Lord are in every place, watching the evil and the good. Proverbs 15:3

Question 11: Can God do all things?

Answer: Yes, God can do all His holy will.

Scripture: With God all things are possible. Matthew 19:26

Creation

Question 12: Who made you?

Answer: God made me.

Scripture: He created man in His own image, in the image of God He created him; male and female He created them. Genesis 1:27

Question 13: Why did God make you?

Answer: I was made to glorify God and enjoy Him forever.

Scripture: So, whether you eat or you drink, or whatever you do, do it all for the glory of God. 1 Corinthians 10:31

Question 14: What else did God make?

Answer: God made all things. God made everything.

Scripture: In the beginning, God made the heavens and the earth. God made light, day and night, sky, land, and seas, the plants and trees, sun, moon, and stars, birds, fish, and all the creatures of the land. Then the most wonderful creation, God made man. In the image of God, male and female He created them. Genesis 1

Question 15: Why did God make all things?

Answer: For His own glory.

Scripture: For from Him and through Him and to Him are all things. To Him be the glory forever! Amen. Romans 11:36

Question 16: How can you glorify God?

Answer: I can glorify God by loving Him and doing what He commands.

Scripture: He has shown you, O man, what is good and what the Lord requires of you: to act justly, and to love mercy, and to walk humbly with your God. Micah 6:8

Question 17: Why should you glorify God?

Answer: I should glorify God because He made me and takes care of me.

Scripture: Praise the Lord, all you nations! Extol Him, all you peoples! For great is His love toward us. Psalm 117

Question 18: Who were our first parents?

Answer: Adam and Eve were our first parents.

Scripture: Then God said, “It is not good for man to be alone. I will make a helper suitable for him.” Then the Lord God made a woman, and He brought her to the man, and he named his wife, Eve, for she would be the mother of all mankind. Genesis 2 & 3

Question 19: How did God make Adam and Eve?

Answer: God made the body of Adam from the dust of the ground and formed Eve from the body of Adam.

Scripture: God formed the man from the dust of the ground. Genesis 2:7

Scripture: God made the woman from the rib of the man. Genesis 2:22

Question 20: What did God give Adam and Eve besides bodies?

Answer: God gave them spirits that could never die.

Scripture: The Lord God formed the man from the dust of the ground and breathed into him the breath of life, and the man became a living being. Genesis 2:7

Question 21: Do you have a spirit as well as a body?

Answer: Yes, I have a spirit that can never die.

Scripture: The dust returns to the ground, and the spirit returns to God who gave it. Ecclesiastes 12:7

Question 22: What were Adam and Eve like when God made them?

Answer: God made them holy and happy.

Scripture: The man and his wife were both happy and felt no shame. Genesis 2:25

Questions with Answer Vol. 2:

Click the image to listen on Spotify.












The Fall of Man

Question 1: What is a covenant?

Answer: An agreement that God makes with us, in which He guarantees to keep His promise.

Scripture: He is the Lord our God; His judgments are in all the earth. He remembers His covenant forever, the word that He commanded, for a thousand generations. Psalm 105:7-8


Question 2: What was Adam’s part in the covenant in order to stay in the Garden of Eden?

Answer: Adam was required to obey God perfectly.

Scripture: The Lord God took the man and put him in the Garden of Eden to work it and take care of it. And the Lord God commanded the man, “You are free to eat from any tree in the garden, but you must not eat from the tree of the knowledge of good and evil, for when you eat from it, you will surely die.” Genesis 2:15-17


Question 3: Did Adam obey God?

Answer: No, Adam chose to disobey God.

Scripture: When the woman saw the fruit of the tree, that it was good for food and pleasing to see, and also desirable for gaining wisdom, she took some and ate, and gave some to her husband who was with her, and he ate it. Genesis 3:6


Question 4: How did God punish Adam’s disobedience?

Answer: Adam’s punishment was death and separation from God.

Scripture: Thorns and thistles, cursed is the ground. Pain and toil, through it you will eat all the days of your life. Adam was banished from the Garden of Eden, to work the ground from which he came, driven out of the Garden of Eden, guarded by the cherubim and flame.

Genesis 3:17-24


Question 5: What is sin?

Answer: Sin is disobedience against God’s perfect law by failing to do what God commands or doing what God forbids.

Scripture: Remember thy tender mercies, O Lord, and your steadfast love, for they have been of old. Remember not the sins of my youth nor my transgressions; according to thy mercy remember me, for the sake of your goodness, O Lord! Psalm 25:6-7


Question 6: Who is Satan?

Answer: Satan is an evil spirit who is the enemy of God and all Christians.

Scripture: Be self-controlled and alert. Your enemy the Devil prowls like a roaring lion looking for someone to devour. 1 Peter 5:8


Question 7: Who is stronger, God or Satan?

Answer: God is much stronger.

Scripture: You are from God, little children, and you have overcome them; for greater is He who is in you than he who is in the world. 1 John 4:4


Question 8: What was the sin of our first parents?

Answer: Eating the forbidden fruit.

Scripture: The fall of man happened in Genesis 3:6.


Question 9: Who tempted Adam and Eve to sin?

Answer: Satan tempted Eve, and she gave the fruit to Adam, and he ate it.

Scripture: The serpent said to the woman, “You will not surely die. For God knows that when you eat of it your eyes will be opened, and you will be like God, knowing good and evil.”

Genesis 3:4-5


Question 10: What happened to Adam and Eve when they sinned?

Answer: Instead of being holy and happy, they became sinful and miserable.

Scripture: And the Lord God said, “The man has now become like one of us, knowing good and evil.” Genesis 3:22


Question 11: What did Adam’s sin do to you?

Answer: It made me guilty and sinful.

Scripture: Therefore, just as sin entered the world through one man, and death through sin, and in this way death came to all men because all sinned. Romans 5:12


Question 12: What does every sin deserve?

Answer: The wrath and curse of God.

Scripture: But if his sons forsake my law and fail to walk in my ways, if they do not obey my decrees and fail to keep my commands, then I will punish their sin. Psalm 89:30-32


Question 13: How sinful are you by nature?

Answer: I am corrupt in every part of my being.

Scripture: There is no one, not even one; no one is righteous. There is no one who understands; no one who seeks God. They have all turned away; there is no one who does good, not even one. Romans 3:11-12


Salvation

Question 14: Can you go to Heaven with a sinful nature?

Answer: No, my heart must be changed before I can go to Heaven.

Scripture: For God so loved the world, that He gave His one and only Son, that whoever believes in Him shall not perish but have eternal life. John 3:16


Question 15: What is this change of heart called?

Answer: Regeneration, being “born again.”

Scripture: I will give you a new heart, and put a new spirit in you. I will remove from you your heart of stone and give you a heart of flesh. I will put my Spirit in you, and move you to follow my decrees and you will be careful to keep my laws. Ezekiel 36:26-27


Question 16: Who can change a sinner’s heart?

Answer: Only God can change a sinner’s heart.

Scripture: Salvation is found in no one else; for there is no other name under heaven given to men by which we must be saved. Acts 4:12


Question 17: Who is the Redeemer of God’s elect?

Answer: The only Savior of men is the Lord Jesus Christ, who being the eternal Son of God, became man and so is both God and man in two natures and one person.

Scripture: “I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father except through me.” John 14:6


Question 18: How is your heart changed?

Answer: My heart is changed by the Holy Spirit because of the grace of God.

Scripture: When the kindness and love of God appeared, God our Savior, He saved us, not because of righteous things we’ve done, but because of His mercy. He saved us through the washing of rebirth and renewal by the Holy Spirit, whom He poured out on us generously through Jesus Christ our Savior. Titus 3:4-6


Question 19: What is Grace?

Answer: Grace is God’s kindness to us when we deserve punishment.

Scripture: You are a people holy to the Lord your God. The Lord, your God, has chosen you out of all the earth, a people, God’s treasured possession. Deuteronomy 7:6


Question 20: What work did Christ do to save you?

Answer: Christ perfectly kept the law of God and suffered the punishment due for my sins.

Scripture: God made Him, who had no sin, to be sin for us, so that in Him we might become the righteousness of God. 2 Corinthians 5:21


Question 21: Can anyone be saved by his own works?

Answer: No one can be saved by his own works.

Scripture: For it is by grace you have been saved, through faith. And this not from yourselves, it is the gift of God. Ephesians 2:8-9


Question 22: What do we gain from the work of Christ?

Answer: God regenerates, justifies, and sanctifies those who believe in Christ.

Scripture: You were washed, you were sanctified, you were justified in the name of the Lord Jesus Christ and by the Spirit of God. 1 Corinthians 6:11


Question 123: What is justification?

Answer: Justification is God forgiving all my sins and declaring me to be righteous.

Scripture: There is therefore now no condemnation for those who are in Christ Jesus. Romans 8:1


Question 24: How were you justified?

Answer: I’m justified by faith in the work of Christ, on the grounds of His righteousness.

Scripture: Know that a man is not justified by observing the law, but by faith in Jesus Christ.

Galatians 2:16


Question 25: What is sanctification?

Answer: Sanctification is God making me holy in heart and behavior.

Scripture: May God himself, the God of peace, sanctify you through and through. May your whole spirit, soul, and body be kept blameless at the coming of our Lord Jesus Christ. He who calls you is faithful; God will make it happen. 1 Thessalonians 5:23-24


Question 26: What are the two parts of sanctification?

Answer: Dying to sin and living to righteousness.

Scripture: I’ve been crucified with Christ. I no longer live, but Christ lives in me. The life I live in the body, I live by faith in the Son of God, who loved me and gave himself for me.

Galatians 2:20


Question 27: For whom did Christ die?

Answer: Christ died for all who were given to Him by the Father.

Scripture: But you do not believe because you are not my sheep. My sheep listen to my voice; I know them, they follow me. I give to them eternity, and they shall never perish; no not one. No one can snatch them out of my hand. My Father, who has given them to me, is greater than all.” John 10:26-29


Question 28: Who will be saved?

Answer: Whoever repents and believes on the Lord Jesus Christ.

Scripture: Let the wicked forsake his way, and the evil man his thoughts; let him turn to the Lord, and He will have mercy on him, turn to our God, for He will freely pardon. Isaiah 55:7


Question 29: What does it mean to repent?

Answer: To repent is to be sorry for sin, and to hate and forsake it because it displeases God.

Scripture: If my people, who are called by my name, will humble themselves, and pray and seek my face, and turn from their wicked ways, then will I hear and I’ll forgive their sins.

2 Chronicles 7:14


Question 30: What is faith in Christ?

Answer: Faith in Christ is trusting in Him alone for salvation.

Scripture: The righteousness that comes from God is by faith in Christ. Not having a righteousness of my own that comes from the law, but that which is through faith in Christ. Philippians 3:9

Questions with Answer Vol. 3: Christ and His Work

Click the image to listen on Spotify.













Question 1: Can you repent and believe in Christ by your own power?

Answer: No, God has revealed it to me.

Scripture: No eye has seen, no ear has heard, no mind has conceived what God has prepared for those who love Him, but God has revealed it to me. We have not received the spirit of the world, but the Spirit who is from God, that we may know and understand what God has freely given to me. 1 Corinthians 2:9-12


Question 2: What is meant by the Atonement?

Answer: We are saved from the wrath of God through His Son; we are saved through the life of Jesus His Son.

Scripture: God showed His great love for us; while we were still sinners, Christ died for us. Christ satisfied God’s justice by His suffering and death in our place. Rejoice in our new and wonderful relationship with God. Romans 5:8-11


Question 3: How were people saved before the coming of Christ?

Answer: People were saved by believing in a Savior to come.

Scripture: Abel, Enoch, Noah, Abraham, Isaac, Jacob, Sarah, Joseph, Moses’ parents, Moses, Rahab, Gideon, Barak, Samson, Jephthah, David, Samuel, and the prophets looking forward to the city, the city with foundations, whose architect and builder is God, longing for Heaven. All of these people were still living by faith when they died. They did not receive the things promised; they only saw them from afar, they only saw and welcomed them from afar.

Hebrews 11


Question 4a: How did people show their faith before the coming of Christ?

Answer: They showed their faith by the offering of the sacrifices God did command.

Scripture: By faith Abel offered a better sacrifice to God than his brother Cain; by faith, was commended a righteous man, God spoke well of his offerings. Hebrews 11:4


Question 4b: What did these sacrifices represent?

Answer: Christ, the Lamb of God, who would die for the sin of the world.

Scripture: “Look, the Lamb of God, who takes away the sin of the world!” John 1:29


Question 5: How did Christ, being God the Son, become man?

Answer: Christ, who is God the Son, became man by being conceived by the power of the Holy Spirit, with a real body and soul, in the womb of the Virgin Mary.

Scripture: “Mary, do not be afraid, you have found favor with God. You will be with child and give birth to a son, and you will give Him the name Jesus. And He will be great; He will be called the Son of the Most High. The Lord God will give Him the throne of His father David, and He will reign over the house of Jacob forever; His kingdom will never end.” Luke 1:30-33


Question 6: Did Jesus ever sin?

Answer: No, Jesus lived a sinless life.

He never sinned, in His mouth was no deceit found in Him. 1 Peter 2:22


Question 7: What kind of death did Christ die?

Answer: A painful and shameful death on the cross.

Scripture: Do not be selfish, don’t try to impress, don’t think of yourself as better than the rest. Care about others, not only yourself, let the mind of Christ be in you, that’s best. Let the mind of Christ be in you, who, being in very nature God, did not consider equality with God something to grasp. Christ humbled Himself; He became a servant. Born in the likeness of man, He became a servant. God exalted His name, gave Him the name above every name. Every knee will bow, every tongue will confess that Christ is Lord. To the glory of God, glory be to the Father! Philippians 2:3-11


Question 8: What are the offices Christ fulfilled as the promised Messiah?

Answer: Prophet, Priest, and King.

Unto us a child is born, unto us, a son is given; and the government will be on His shoulders. He will be called Wonderful Counselor, Mighty God, Everlasting Father, Prince of Peace. Isaiah 9:6


Question 9: How is Christ your prophet?

Answer: Christ teaches me the will of God.

Scripture: From the scroll of Isaiah 61, Christ stood up to read: “The Spirit of the Lord is on me, because He has anointed me to preach the good news to the poor, to set the prisoner free, to give sight to the blind, release the oppressed, to proclaim the year of the Lord’s favor.” Luke 4:16-19

Scripture: Everything I have learned from my Father I have made known to you. John 15:15


Question 10: How is Christ your priest?

Answer: Christ died for me; He prays for me, He washed away my every sin.

Scripture: He is able once and forever to save those who come to God through Him. He’s praying for me. Hebrews 7:25


Question 11: How is Christ your king?

Answer: Christ rules over me; He defends me; He will establish His Kingdom on earth.

Scripture: The Lord is our judge, the Lord is our lawgiver, it is He who will save us, the Lord is our King. Isaiah 33:22


Question 12: Can you repent and believe in Christ by your own power? (reprise)

Answer: I can only repent and believe in Christ with the help of the Holy Spirit.

Scripture: No eye has seen, no ear has heard, no mind has conceived what God has prepared for those who love Him, but God has revealed it to me by His Spirit. We have not received the spirit of the world, but the Spirit who is from God, that we may understand what God has freely given to us. 1 Corinthians 2:9-12

Questions with Answer Vol. 4:

Click the image to listen on Spotify.













The Ten Commandments

Question 1: What is the 1st commandment?

Answer: You shall have no other gods before me.

Scripture: So Moses went down from the mountain to the people, he went down from the mountain, and he said, “God spoke all these words for you, my dears.” I am the Lord your God, who brought you out of Egypt, out of the land of slavery. You shall have no other gods before me. You shall have no other gods besides me.” Exodus 19:25-20:1


Question 2: What is the 2nd commandment?

Answer: You shall not make for yourself an idol.

Scripture: You shall not make for yourself an idol in the form of anything. You shall not bow down or worship them; for I, the Lord your God, am a jealous God, punishing the children for the sin of the fathers to the third and the fourth generation of those who hate me, but showing mercy, showing love to a thousand generations of those who love me and keep my commands. Exodus 20:4-6


Question 3: What is the 3rd commandment?

Answer: Thou shalt not take the name of the Lord God in vain.

Scripture: Oh, give to the Lord, you sons of the mighty, both glory and strength to Jehovah accord. Oh, give to the Lord, His name’s greatness of glory; in splendor of holiness, worship the Lord. Oh, the voice of Jehovah resounds on the waters; the glorious God thunders forth from the heights. The Lord is upon the great sweep of the waters, the Lord’s voice in splendor, the Lord’s voice in might. Psalm 29:1-2


Question 4: What is the 4th commandment?

Answer: Remember the Sabbath day, to keep it holy.

Scripture: There remains then a Sabbath rest for the people of God. For in six days God made the heavens and the earth, then He rested the seventh day from His own work. He who enters God’s rest also rests from his own works. Make every effort to enter that rest, so you won’t fall. Therefore, since we have a great High Priest who’s gone before us, Jesus the Son of God, let us hold firmly to the faith that we profess. He was tempted, like us, yet without sin. Let us approach the throne of grace with confidence, so we may receive mercy in our time of need. Rest in Jesus, our great High Priest, the Son of God. Hebrews 4


Question 5: What is the 5th commandment?

Answer: Honor your father and your mother.

Scripture: Children, obey your parents in the Lord, for this is right. “Honor your father and your mother” which is the first commandment with a promise, “that it may go well with you and you may live long on the earth.” Ephesians 6:1


Question 6: What is the 6th commandment?

Answer: Thou shall not murder.

Scripture: We know we have passed from death to life because we love each other. Anyone who does not love remains in death. Anyone who hates his brother has broken this command: “Thou shall not murder.” This is how we know what love is: Jesus Christ laid down His life for us, and we ought to lay down our lives for our brother. I John 3:14-16


Question 7: What is the 7th commandment?

Answer: You shall not commit adultery.

Scripture: Drink water from your own cistern, and running water from your own well. Should your fountains be dispersed abroad, streams of water in the streets? Let them be only your own, and not for strangers with you. Let your fountain be blessed. Rejoice in the wife of your youth, as a loving deer, as a loving hind and a graceful doe. Proverbs 5:15-19


Question 8: What is the 8th commandment?

Answer: Thou shall not steal.

Scripture: Thou shall not steal, he who has been stealing, thou shall not steal. He must steal from his brother no longer, but rather, let him work, doing honest work that he may share with those in need. Ephesians 4:28


Question 9: What is the 9th commandment?

Answer: Do not lie.

Scripture: Do not lie, the Lord detests the lying lips, but the Lord delights in the man who is truthful. Proverbs 12:22


Question 10: What is the 10th commandment?

Answer: Do not covet.

Scripture: You shall not covet your neighbor’s house, your neighbor’s wife, your neighbor’s ox. You shall not covet anything that belongs to your neighbor. Exodus 20

Scripture: Be content with what you have. For God said, “Never will I leave you, never will I forsake you.” Hebrews 13:5



The Bible

Question 11: Where do we learn to love and obey God?

Answer: In the Bible, we learn to love and obey God.

Scripture: Keep this book of the Law always on your lips; meditate on it day and night, so that you may be careful to do everything written in it. Joshua 1:8


Question 12: Who wrote the Bible?

Answer: Holy men of God, who were taught and chosen by God, wrote the Bible.

Scripture: So I will remind you always of these things, even though you know them, even though you’re established in the truth you now have. Still, I’ll always remind you of these things, for I know it is right to refresh your memory for as long as the tent of this body I’m in. 2 Peter 1:12-15

Scripture: And you will do well to pay attention to it, as a light shining in the dark, until the day dawns and the morning star arises in your hearts. Men spoke from God as they were carried along by the Holy Spirit. 2 Peter 1:19-21


Question 13: What’s the greatest command?

Answer: Love the Lord your God with all your heart, soul, and mind; and the second is like it, love your neighbor as yourself.

Scripture: “Teacher, what’s the greatest command?” “Love the Lord your God with all your heart, soul, and mind. This is the great and first commandment. And the second is like it: You shall love your neighbor as yourself.” This sums up the Ten Commandments.” Matthew 22:36


Question 14: Is God pleased with those who love and obey Him?

Answer: Yes, He loves those who love Him.

Scripture: I love those who love me, and those who seek me will find me. Proverbs 8:17

Scripture: He who has my commands and keeps them, it is he who loves me. He who loves me will be loved by my Father, and I will love him, and I will show myself to him. John 14:21


Question 15: Is God displeased with those who do not love and obey Him?

Answer: Yes, God is angry with the wicked every day.

Scripture: O righteous God, on High, who searches minds and hearts; end the violence of the wicked and make the righteous secure. My shield is God Most High, who saves the upright in heart. God is a righteous judge, feeling anger every day. Psalm 7:9-11

Scripture: Don’t tear your clothing in your grief, but tear your hearts instead. Return to the Lord your God, for He is mercy and compassion, slow to anger, filled with unfailing love. (He is eager to relent!) Joel 2:13


Question 16: Of what use are the Ten Commandments?

Answer: They teach us our duty to God and our duty to man, and they show us our need for a Savior.

Scripture: Things revealed are yours and mine and our children’s forever, so that we may follow in the words of the law. Deuteronomy 29:29